Jump to content
funtoo forums
  • 0

no sound in Asus xonar dx


Hi, i can not get Alsa to detect the sound card, the sound card is a Asus xonar dx, in arch linux it work, so is not a hardware problem with the card, i selected in kernel configuration, alsa as built in, c-media oxygen and c media codec,

lspci | grep -i audio
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation Device 10f1 (rev a1) 
08:04.0 Multimedia audio controller: C-Media Electronics Inc CMI8788 [Oxygen HD Audio]

  aplay -L:

Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture) 
    HDA NVidia, HDMI 0 
    HDMI Audio Output 
    HDA NVidia, HDMI 1 
    HDMI Audio Output 
    HDA NVidia, HDMI 2 
    HDMI Audio Output 
    HDA NVidia, HDMI 3 
    HDMI Audio Output


Share this post

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Please run the alsa information script.

wget http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh
chmod +x alsa-info.sh

Choose y to upload the information.
Provide the link to uploaded info in your reply.

Share this post

Link to post
Share on other sites
  • 0

Thanks Cardinal i solved the problem, there was a asus av66/100/200 option in the kernel menu, i selected that one as module, i recompiled the kernel, rebooted and alsa detected the sound card now.

Share this post

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now