Jump to content
funtoo forums

Search the Community

Showing results for tags 'btrfs uefi'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Funtoo Discussion Forums
    • News and Announcements
    • General Discussion
    • Dev Central
    • Funtoo Hosting
    • Funtoo Infrastructure
  • Help Central
    • General Help
    • Installation Help
    • Portage Help
    • Desktop Help
    • Server Help
  • Funtoo Services

Blogs

There are no results to display.

There are no results to display.


Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


freenode


github


web


First Name


Last Name


Location


Interests

Found 1 result

  1. Hi guys, I'm trying to get my new funtoo installation to boot, but something is missing. (no boot device at bootscreen) HW: root@sysresccd /root % fdisk -l /dev/sda Disk /dev/sda: 223.6 GiB, 240057409536 bytes, 468862128 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disklabel type: gpt Disk identifier: 5B3E7C8B-19A2-4463-BDF6-0A68D8996201 Device Start End Sectors Size Type /dev/sda1 2048 1026047 1024000 500M EFI System /dev/sda2 1026048 9414655 8388608 4G Linux swap /dev/sda3 9414656 468862094 459447439 219.1G Linux filesystem root@sysresccd /root % mkdir /mnt/funtoo root@sysresccd /root % mount -t btrfs -o ssd,noatime,compress=zstd /dev/sda3 /mnt/funtoo root@sysresccd /root % mount -t vfat /dev/sda1 /mnt/funtoo/boot root@sysresccd /root % swapon /dev/sda2 root@sysresccd /root % cd /mnt/funtoo root@sysresccd /mnt/funtoo % mount -t proc none proc root@sysresccd /mnt/funtoo % mount --rbind /dev dev root@sysresccd /mnt/funtoo % mount --rbind /sys sys root@sysresccd /mnt/funtoo % cd root@sysresccd /root % chroot /mnt/funtoo /bin/bash ysresccd / # ping -c 3 www.google.com PING www.google.com (74.125.131.147) 56(84) bytes of data. 64 bytes from lu-in-f147.1e100.net (74.125.131.147): icmp_seq=1 ttl=44 time=97.7 ms 64 bytes from lu-in-f147.1e100.net (74.125.131.147): icmp_seq=2 ttl=44 time=47.4 ms 64 bytes from lu-in-f147.1e100.net (74.125.131.147): icmp_seq=3 ttl=44 time=47.1 ms --- www.google.com ping statistics --- 3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 2002ms rtt min/avg/max/mdev = 47.110/64.121/97.770/23.794 ms sysresccd / # mount /dev/sda3 on / type btrfs (rw,noatime,compress=zstd,ssd,space_cache,subvolid=5,subvol=/) /dev/sda1 on /boot type vfat (rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=ascii,shortname=mixed,errors=remount-ro) none on /proc type proc (rw,relatime) udev on /dev type devtmpfs (rw,nosuid,relatime,size=10240k,nr_inodes=484062,mode=755) mqueue on /dev/mqueue type mqueue (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000) shm on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) sysfs on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) securityfs on /sys/kernel/security type securityfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) configfs on /sys/kernel/config type configfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) pstore on /sys/fs/pstore type pstore (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) efivarfs on /sys/firmware/efi/efivars type efivarfs (ro,relatime) sysresccd / # history | tee /tmp/history_$(date +%Y-%m-%d_%H.%M).txt [...] sysresccd / # ls -ltr /boot total 13980 -rwxr-xr-x 1 root root 150024 Sep 21 20:49 memtest86.bin -rwxr-xr-x 1 root root 3045553 Sep 21 23:48 System.map-genkernel-x86_64-4.18.8-gentoo -rwxr-xr-x 1 root root 6160944 Sep 21 23:48 kernel-genkernel-x86_64-4.18.8-gentoo -rwxr-xr-x 1 root root 4940896 Sep 22 00:42 initramfs-genkernel-x86_64-4.18.8-gentoo drwxr-xr-x 3 root root 4096 Sep 22 16:42 EFI drwxr-xr-x 6 root root 4096 Sep 22 16:46 grub sysresccd / # ls -ltr /boot/EFI/ total 4 drwxr-xr-x 2 root root 4096 Sep 22 16:42 'Funtoo Linux [GRUB]' sysresccd / # ls -ltr /boot/EFI/Funtoo\ Linux\ \[GRUB\]/ total 120 -rwxr-xr-x 1 root root 120832 Sep 22 16:44 grubx64.efi sysresccd / # ls -ltr /boot/grub/ total 44 drwxr-xr-x 3 root root 4096 Sep 22 16:42 themes drwxr-xr-x 2 root root 4096 Sep 22 16:42 locale -rwxr-xr-x 1 root root 1024 Sep 22 16:42 grubenv drwxr-xr-x 2 root root 4096 Sep 22 16:42 fonts drwxr-xr-x 2 root root 20480 Sep 22 16:44 x86_64-efi -rwxr-xr-x 1 root root 790 Sep 22 16:45 grub.cfg.old -rwxr-xr-x 1 root root 780 Sep 22 16:46 grub.cfg Some files I gathered from the system are in the thread's attachments. I'm using SystemRescue CD to setup the laptop. Included is also a complete history of commands (I didnt bother to remove redundancies or errors, but you can see sometimes I had to repeat stuff until it was right). I have experience with Gentoo (2005-2013-ish), but I'm new to funtoo. Did I miss something in the installation proceedure? I'm happy if someone was able to point me to the right direction. Thanks in advance. boot.conf equery_list_all.txt fstab grub.cfg history_2018-09-22_18.24.txt hwclock make.conf package.use EDIT: ok, sorry about the confusion, but it wasn't a problem with the setup in general. What I forgot to do was add HDD/grub/grub.efi into the list of trusted boot sources in the BIOS. However, still I'm getting an error at boot time that it can't mount the root fs with btrfs. See screenshot "20180922_221358.jpg".
×
×
  • Create New...