Jump to content
funtoo forums

znavko

Members
  • Content Count

    123
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by znavko

  1. # tail -n 9 /etc/portage/package.use #15-12-2017 >=dev-libs/libpcre2-10.30 abi_x86_64 bzip2 jit pcre16 readline recursion-limit unicode zlib >=sys-devel/gcc-5.4.0 cxx fortran multilib nls openmp >=sys-libs/libomp-5.0.0 abi_x86_64 >=sys-devel/clang-runtime-3.9.1 abi_x86_64 openmp >=sys-devel/clang-3.9.1-r100 abi_x86_64 python static-analyzer llvm_targets_AMDGPU llvm_targets_BPF llvm_targets_NVPTX llvm_targets_X86 >=media-sound/audacious-3.7.1-r1 chardet gtk nls qt5 # etc-update # emerge -avuDN --with-bdeps=y --newrepo @world These are the packages that would be merged, in order: Calculating dependencies / !!! Problem resolving dependencies for media-sound/audacious from @selected ... done! !!! The ebuild selected to satisfy "media-sound/audacious" has unmet requirements. - media-sound/audacious-3.7.1-r1::media-kit USE="chardet gtk nls qt5 -gtk3" The following REQUIRED_USE flag constraints are unsatisfied: exactly-one-of ( gtk gtk3 qt5 ) (dependency required by "@selected" [set]) (dependency required by "@world" [argument]) I added required flags but not works. I want just recompile with -O3 to know if it will work better.
  2. I've added this # tail -n 8 /etc/portage/package.use #15-12-2017 >=dev-libs/libpcre2-10.30 abi_x86_64 bzip2 jit pcre16 readline recursion-limit unicode zlib >=sys-devel/gcc-5.4.0 cxx fortran multilib nls openmp >=sys-libs/libomp-5.0.0 abi_x86_64 >=sys-devel/clang-runtime-3.9.1 abi_x86_64 openmp >=sys-devel/clang-3.9.1-r100 abi_x86_64 python static-analyzer llvm_targets_AMDGPU llvm_targets_BPF llvm_targets_NVPTX llvm_targets_X86 Also I deleted from make.conf `-gtk -gtk2 -gtk3 -qt3 -qt4 -qt5` and having this now # cat /etc/portage/make.conf MAKEOPTS="-j5" LINGUAS="en_US ru_RU" L10N="en-US ru-RU" CFLAGS="-march=native -O3 -pipe" CXXFLAGS="${CFLAGS}" CPU_FLAGS_X86="mmx mmxext popcnt sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3" VIDEO_CARDS="intel" USE="alsa bmp dbus djvu core-kit flv gif introspection jpeg mp3 networkamagern png udev policykit rar tiff X zlib -gnome -kde -minimal -wicd" After `etc-update` I ran again but have the same lines about USE flags for those packages I've added. # emerge -uDU --with-bdeps=y gimp firefox --autounmask-write Calculating dependencies... done! [ebuild U ] media-libs/libpng-1.6.31 [1.6.29] [ebuild U ] media-libs/freetype-2.8 [2.6.5-r1] USE="cleartype_hinting*" [ebuild N ] dev-libs/libpcre2-10.30 USE="bzip2 jit pcre16 readline recursion-limit unicode zlib -libedit -pcre32 -static-libs" ABI_X86="(64) -32 (-x32)" [ebuild U ] app-text/qpdf-7.0.0 [7.0_beta1] [ebuild U ] x11-libs/libICE-1.0.9-r1 [1.0.9] [ebuild U ] dev-db/sqlite-3.19.3 [3.18.0] [ebuild U ] dev-libs/nspr-4.17 [4.16] [ebuild U ] x11-libs/libpciaccess-0.13.5 [0.13.4] [ebuild U ] dev-libs/libpthread-stubs-0.4 [0.3-r1] [ebuild U ] x11-misc/util-macros-1.19.1 [1.19.0] [ebuild U ] x11-proto/presentproto-1.1 [1.0] [ebuild U ] media-fonts/encodings-1.0.4-r1 [1.0.4] [ebuild U ] dev-libs/libuv-1.14.1 [1.11.0] [ebuild U ] dev-libs/json-c-0.12.1 [0.12] [ebuild U ] x11-libs/libdrm-2.4.83 [2.4.73] [ebuild U ] dev-libs/nss-3.33 [3.32] [ebuild U ] x11-libs/libX11-1.6.5 [1.6.4] [ebuild U ] x11-libs/libxkbcommon-0.7.2 [0.7.1] [ebuild U ] x11-libs/libXi-1.7.9 [1.7.8] [ebuild U ] dev-qt/qtcore-5.9.2 [5.7.1-r3] [ebuild U ] dev-qt/qtxml-5.9.2 [5.7.1] [ebuild U ] dev-libs/libxml2-2.9.5 [2.9.4-r2] [ebuild U ] app-misc/ca-certificates-20170717.3.34.1 [20161130.3.32] [ebuild U ] dev-libs/libevdev-1.5.7 [1.5.4] [ebuild U ] dev-libs/libxslt-1.1.30-r1 [1.1.29-r1] [ebuild U #] sys-devel/binutils-2.28-r4 [2.28-r3] [ebuild U ] sys-libs/e2fsprogs-libs-1.43.7 [1.43.4] [ebuild U ] net-dns/libidn-1.33-r2 [1.33] [ebuild U ] x11-misc/shared-mime-info-1.9 [1.8] [ebuild NS ] sys-devel/gcc-5.4.0 [5.3.0-r1] USE="cxx fortran (multilib) nls openmp -ada (-altivec) -doc -graphite (-hardened) (-libssp) -objc -objc++ (-sanitize) -vanilla" [ebuild U ] net-dns/libidn2-2.0.4 [0.16-r3] [ebuild N ] sys-libs/libomp-5.0.0 USE="-hwloc -ompt {-test}" ABI_X86="(64) -32 (-x32)" [ebuild U ] media-gfx/exiv2-0.26 [0.25-r2] [ebuild U ] dev-lang/rust-1.19.0-r1 [1.19.0] [ebuild N ] sys-devel/clang-runtime-3.9.1 USE="openmp -libcxx" ABI_X86="(64) -32 (-x32)" [ebuild U ] media-libs/gexiv2-0.10.6 [0.10.4-r1] USE="{-test%}" [ebuild R ] sys-devel/llvm-3.9.1-r1 USE="clang*" [ebuild N ] sys-devel/clang-3.9.1-r100 USE="python static-analyzer -debug -multitarget" ABI_X86="(64) -32 (-x32)" LLVM_TARGETS="AMDGPU BPF NVPTX (X86) -AArch64 -ARM -Hexagon -MSP430 -Mips -PowerPC -Sparc -SystemZ -XCore" [ebuild U ] media-libs/mesa-17.2.0 [13.0.1] USE="-unwind%" VIDEO_CARDS="(-imx) -virgl% (-vivante)" [ebuild U ] media-libs/libepoxy-1.4.3 [1.3.1] USE="X%*" [ebuild U ] media-libs/harfbuzz-1.5.1 [1.4.6-r2] [ebuild U ] sys-fs/e2fsprogs-1.43.7 [1.43.4] [ebuild U ] app-text/docbook-xsl-stylesheets-1.79.1-r2 [1.79.1-r1] [ebuild U ] x11-libs/libXpm-3.5.12 [3.5.11] [ebuild R ] www-client/w3m-0.5.3-r9 USE="gtk*" [ebuild U ] dev-qt/qtdbus-5.9.2 [5.7.1] [ebuild U ] net-print/cups-2.2.6 [2.2.4] [ebuild R ] app-text/ghostscript-gpl-9.21 USE="gtk*" [ebuild R ] sys-auth/polkit-0.113-r3 USE="gtk*" [ebuild N ] gnome-extra/polkit-gnome-0.105-r1 [ebuild N ] dev-libs/libinput-1.7.0 USE="{-test}" INPUT_DEVICES="-wacom" [ebuild U ] dev-qt/qtgui-5.9.2 [5.7.1-r1] USE="libinput* -vnc%" [ebuild U ] virtual/libgudev-232 [230] [ebuild U ] net-print/cups-filters-1.17.9 [1.17.3] USE="{-test%}" [ebuild U ] media-video/ffmpeg-3.3.4 [3.2.4] USE="-chromium% -sofalizer% -zeromq%" [ebuild U ] www-client/firefox-57.0 [55.0.2] USE="screenshot%* -eme-free%" [ebuild U ] sys-apps/portage-2.3.12 [2.3.8] [ebuild U ] dev-python/appi-0.1.5 [0.1.2] [ebuild U ] app-admin/ego-2.3.3-r1 [2.0.9] !!! Multiple package instances within a single package slot have been pulled !!! into the dependency graph, resulting in a slot conflict: dev-qt/qtgui:5 (dev-qt/qtgui-5.9.2:5/5.9::kde-kit, ebuild scheduled for merge) pulled in by (no parents that aren't satisfied by other packages in this slot) (dev-qt/qtgui-5.7.1-r1:5/5.7::dev-kit, installed) pulled in by ~dev-qt/qtgui-5.7.1 required by (dev-qt/qtwebkit-5.7.1:5/5.7::dev-kit, installed) ^ ^^^^^ (and 5 more with the same problem) dev-qt/qtcore:5 (dev-qt/qtcore-5.9.2:5/5.9::kde-kit, ebuild scheduled for merge) pulled in by ~dev-qt/qtcore-5.9.2 required by (dev-qt/qtdbus-5.9.2:5/5.9::kde-kit, ebuild scheduled for merge) ^ ^^^^^ (and 2 more with the same problem) (dev-qt/qtcore-5.7.1-r3:5/5.7::dev-kit, installed) pulled in by ~dev-qt/qtcore-5.7.1 required by (dev-qt/qtgui-5.7.1-r1:5/5.7::dev-kit, installed) ^ ^^^^^ (and 9 more with the same problem) dev-qt/qtdbus:5 (dev-qt/qtdbus-5.9.2:5/5.9::kde-kit, ebuild scheduled for merge) pulled in by ~dev-qt/qtdbus-5.9.2 required by (dev-qt/qtgui-5.9.2:5/5.9::kde-kit, ebuild scheduled for merge) ^ ^^^^^ (dev-qt/qtdbus-5.7.1:5/5.7::dev-kit, installed) pulled in by ~dev-qt/qtdbus-5.7.1 required by (dev-qt/qtgui-5.7.1-r1:5/5.7::dev-kit, installed) ^ ^^^^^ NOTE: Use the '--verbose-conflicts' option to display parents omitted above It may be possible to solve this problem by using package.mask to prevent one of those packages from being selected. However, it is also possible that conflicting dependencies exist such that they are impossible to satisfy simultaneously. If such a conflict exists in the dependencies of two different packages, then those packages can not be installed simultaneously. You may want to try a larger value of the --backtrack option, such as --backtrack=30, in order to see if that will solve this conflict automatically. For more information, see MASKED PACKAGES section in the emerge man page or refer to the Gentoo Handbook. !!! The following installed packages are masked: - app-emulation/wine-2.3::nokit (masked by: package.mask) /var/git/meta-repo/kits/core-kit/profiles/package.mask/00-gentoo: # Michał Górny <mgorny@gentoo.org> (28 Nov 2017) # Replaced by split packages. Please install one of: # - app-emulation/wine-vanilla (the only choice for stable) # - app-emulation/wine-staging # - app-emulation/wine-d3d9 # - app-emulation/wine-any # For more information, please read the news item: # https://www.gentoo.org/support/news-items/2017-04-10-split-and-slotted-wine.html # If you really need the old ebuilds, you can use the 'wine' repository. # Removal in 30 days. - media-sound/audacious-3.7.1-r1::media-kit (masked by: package.mask) /var/git/meta-repo/kits/core-kit/profiles/package.mask/00-gentoo: # Andreas K. Hüttel <dilfridge@gentoo.org> (04 Nov 2017) # Many, many, many open bugs. Blocks gcc-6 stabilization. # Removal of the old versions in 30 days; please upgrade to # Audacious 3.9 (may require manual keywording since not # marked stable anymore). - media-plugins/audacious-plugins-3.7.1-r1::media-kit (masked by: package.mask) For more information, see the MASKED PACKAGES section in the emerge man page or refer to the Gentoo Handbook. I am sorry. Let me know what I need to do around USE flags, masked packages and "Multiple package instances"? How to fix this situation exactly?
  3. I only want to rebuild gimp and firefox after `ego sync`. How to tell emerge apply all offered changes?? # emerge -uDU --with-bdeps=y gimp firefox --- Invalid atom in /etc/portage/package.use: >=dev-libs/libpcre2 Calculating dependencies... done! [ebuild U ] media-libs/libpng-1.6.31 [1.6.29] [ebuild U ] media-libs/freetype-2.8 [2.6.5-r1] USE="cleartype_hinting*" [ebuild N ] dev-libs/libpcre2-10.30 USE="bzip2 jit pcre16 readline recursion-limit unicode zlib -libedit -pcre32 -static-libs" ABI_X86="(64) -32 (-x32)" [ebuild U ] app-text/qpdf-7.0.0 [7.0_beta1] [ebuild U ] x11-libs/libICE-1.0.9-r1 [1.0.9] [ebuild U ] dev-db/sqlite-3.19.3 [3.18.0] [ebuild U ] dev-libs/nspr-4.17 [4.16] [ebuild U ] dev-libs/libpthread-stubs-0.4 [0.3-r1] [ebuild U ] x11-misc/util-macros-1.19.1 [1.19.0] [ebuild U ] x11-proto/presentproto-1.1 [1.0] [ebuild U ] x11-libs/libpciaccess-0.13.5 [0.13.4] [ebuild U ] media-fonts/encodings-1.0.4-r1 [1.0.4] [ebuild U ] dev-libs/libuv-1.14.1 [1.11.0] [ebuild U ] dev-libs/json-c-0.12.1 [0.12] [ebuild U ] x11-libs/libdrm-2.4.83 [2.4.73] [ebuild U ] dev-libs/nss-3.33 [3.32] [ebuild U ] x11-libs/libX11-1.6.5 [1.6.4] [ebuild U ] x11-libs/libxkbcommon-0.7.2 [0.7.1] [ebuild U ] x11-libs/libXi-1.7.9 [1.7.8] [ebuild U ] dev-qt/qtcore-5.9.2 [5.7.1-r3] [ebuild U ] dev-qt/qtxml-5.9.2 [5.7.1] [ebuild U ] dev-libs/libxml2-2.9.5 [2.9.4-r2] [ebuild U ] app-misc/ca-certificates-20170717.3.34.1 [20161130.3.32] [ebuild U ] dev-libs/libevdev-1.5.7 [1.5.4] [ebuild U ] dev-libs/libxslt-1.1.30-r1 [1.1.29-r1] [ebuild U #] sys-devel/binutils-2.28-r4 [2.28-r3] [ebuild U ] sys-libs/e2fsprogs-libs-1.43.7 [1.43.4] [ebuild U ] net-dns/libidn-1.33-r2 [1.33] [ebuild U ] x11-misc/shared-mime-info-1.9 [1.8] [ebuild NS ] sys-devel/gcc-5.4.0 [5.3.0-r1] USE="cxx fortran (multilib) nls openmp -ada (-altivec) -doc -graphite (-hardened) (-libssp) -objc -objc++ (-sanitize) -vanilla" [ebuild U ] net-dns/libidn2-2.0.4 [0.16-r3] [ebuild N ] sys-libs/libomp-5.0.0 USE="-hwloc -ompt {-test}" ABI_X86="(64) -32 (-x32)" [ebuild U ] media-gfx/exiv2-0.26 [0.25-r2] [ebuild U ] dev-lang/rust-1.19.0-r1 [1.19.0] [ebuild N ] sys-devel/clang-runtime-3.9.1 USE="openmp -libcxx" ABI_X86="(64) -32 (-x32)" [ebuild U ] media-libs/gexiv2-0.10.6 [0.10.4-r1] USE="{-test%}" [ebuild U ] sys-fs/e2fsprogs-1.43.7 [1.43.4] [ebuild U ] app-text/docbook-xsl-stylesheets-1.79.1-r2 [1.79.1-r1] [ebuild U ] x11-libs/libXpm-3.5.12 [3.5.11] [ebuild U ] dev-qt/qtdbus-5.9.2 [5.7.1] [ebuild N ] dev-libs/libinput-1.7.0 USE="{-test}" INPUT_DEVICES="-wacom" [ebuild U ] virtual/libgudev-232 [230] [ebuild U ] sys-apps/portage-2.3.12 [2.3.8] [ebuild U ] dev-python/appi-0.1.5 [0.1.2] [ebuild U ] app-admin/ego-2.3.3-r1 [2.0.9] [ebuild U ] net-print/cups-2.2.6 [2.2.4] [ebuild R ] sys-devel/llvm-3.9.1-r1 USE="clang*" [ebuild N ] sys-devel/clang-3.9.1-r100 USE="python static-analyzer -debug -multitarget" ABI_X86="(64) -32 (-x32)" LLVM_TARGETS="AMDGPU BPF NVPTX (X86) -AArch64 -ARM -Hexagon -MSP430 -Mips -PowerPC -Sparc -SystemZ -XCore" [ebuild U ] media-libs/mesa-17.2.0 [13.0.1] USE="-unwind%" VIDEO_CARDS="(-imx) -virgl% (-vivante)" [ebuild U ] media-libs/libepoxy-1.4.3 [1.3.1] USE="X%*" [ebuild U ] media-libs/harfbuzz-1.5.1 [1.4.6-r2] [ebuild U ] media-video/ffmpeg-3.3.4 [3.2.4] USE="-chromium% -sofalizer% -zeromq%" [ebuild U ] dev-qt/qtgui-5.9.2 [5.7.1-r1] USE="libinput* -vnc%" [ebuild U ] www-client/firefox-57.0 [55.0.2] USE="screenshot%* -eme-free%" [ebuild U ] net-print/cups-filters-1.17.9 [1.17.3] USE="{-test%}" !!! Multiple package instances within a single package slot have been pulled !!! into the dependency graph, resulting in a slot conflict: dev-qt/qtgui:5 (dev-qt/qtgui-5.9.2:5/5.9::kde-kit, ebuild scheduled for merge) pulled in by (no parents that aren't satisfied by other packages in this slot) (dev-qt/qtgui-5.7.1-r1:5/5.7::dev-kit, installed) pulled in by ~dev-qt/qtgui-5.7.1 required by (dev-qt/qtwebkit-5.7.1:5/5.7::dev-kit, installed) ^ ^^^^^ (and 5 more with the same problem) dev-qt/qtcore:5 (dev-qt/qtcore-5.9.2:5/5.9::kde-kit, ebuild scheduled for merge) pulled in by ~dev-qt/qtcore-5.9.2 required by (dev-qt/qtdbus-5.9.2:5/5.9::kde-kit, ebuild scheduled for merge) ^ ^^^^^ (and 2 more with the same problem) (dev-qt/qtcore-5.7.1-r3:5/5.7::dev-kit, installed) pulled in by ~dev-qt/qtcore-5.7.1 required by (dev-qt/qtgui-5.7.1-r1:5/5.7::dev-kit, installed) ^ ^^^^^ (and 9 more with the same problem) dev-qt/qtdbus:5 (dev-qt/qtdbus-5.9.2:5/5.9::kde-kit, ebuild scheduled for merge) pulled in by ~dev-qt/qtdbus-5.9.2 required by (dev-qt/qtgui-5.9.2:5/5.9::kde-kit, ebuild scheduled for merge) ^ ^^^^^ (dev-qt/qtdbus-5.7.1:5/5.7::dev-kit, installed) pulled in by ~dev-qt/qtdbus-5.7.1 required by (dev-qt/qtgui-5.7.1-r1:5/5.7::dev-kit, installed) ^ ^^^^^ NOTE: Use the '--verbose-conflicts' option to display parents omitted above It may be possible to solve this problem by using package.mask to prevent one of those packages from being selected. However, it is also possible that conflicting dependencies exist such that they are impossible to satisfy simultaneously. If such a conflict exists in the dependencies of two different packages, then those packages can not be installed simultaneously. You may want to try a larger value of the --backtrack option, such as --backtrack=30, in order to see if that will solve this conflict automatically. For more information, see MASKED PACKAGES section in the emerge man page or refer to the Gentoo Handbook. !!! The following installed packages are masked: - app-emulation/wine-2.3::nokit (masked by: package.mask) /var/git/meta-repo/kits/core-kit/profiles/package.mask/00-gentoo: # Michał Górny <mgorny@gentoo.org> (28 Nov 2017) # Replaced by split packages. Please install one of: # - app-emulation/wine-vanilla (the only choice for stable) # - app-emulation/wine-staging # - app-emulation/wine-d3d9 # - app-emulation/wine-any # For more information, please read the news item: # https://www.gentoo.org/support/news-items/2017-04-10-split-and-slotted-wine.html # If you really need the old ebuilds, you can use the 'wine' repository. # Removal in 30 days. - media-sound/audacious-3.7.1-r1::media-kit (masked by: package.mask) /var/git/meta-repo/kits/core-kit/profiles/package.mask/00-gentoo: # Andreas K. Hüttel <dilfridge@gentoo.org> (04 Nov 2017) # Many, many, many open bugs. Blocks gcc-6 stabilization. # Removal of the old versions in 30 days; please upgrade to # Audacious 3.9 (may require manual keywording since not # marked stable anymore). - media-plugins/audacious-plugins-3.7.1-r1::media-kit (masked by: package.mask) For more information, see the MASKED PACKAGES section in the emerge man page or refer to the Gentoo Handbook. I cannot understand line ' - media-plugins/audacious-plugins-3.7.1-r1::media-kit (masked by: package.mask) ' cause: # cat /etc/portage/package.mask >xfce-extra/xfce4-xkb-plugin-0.7.1-r1 I cannot understand line '[ebuild N ] sys-devel/clang-3.9.1-r100 USE="python static-analyzer -debug -multitarget" ABI_X86="(64) -32 (-x32)" LLVM_TARGETS="AMDGPU BPF NVPTX (X86) -AArch64 -ARM -Hexagon -MSP430 -Mips -PowerPC -Sparc -SystemZ -XCore" ' cause I had never tryed LLVM_TARGETS. And there are much USE flags. So how to apply it automatically? --autounmask-write did not help.
  4. Hello! I had a trouble on my laptop Lenovo G50-30 when I used XFCE. Funtoo stopped suddenly without any key or mouse motion I could do. Just last picture and last cursor position shown. I changed de to LXDE and problem solved. But I recompiled system with CFLAGS: -O3 a week ago. I am seeing this problem again now just browsing the web. I cannot know what is the reason. I typed `emerge lxde-meta lxde-common xorg-x11` and got this https://pastebin.com/R2GmsBZ8 Show me how to catch a bug?
  5. I connect via Networkmanager applet in LXDE. But when I disconnect and run by root wpa_supplicant -B -i wlan0 -c<(wpa_passphrase HOME passphrase) && dhcpcd wlan0 it does not connect and Networkmanager cannot connect too. only reboot helps. So how to stop wpa_supplicant, dhcpcd or abort any lock?
  6. thank you, this info is a very long step forward. I need to read logs to see which packages were not compiled to be sure my system will reboot normally. May be next time needs to use emerge option to write log into specific file ?
  7. rc-status -a Runlevel: default dbus [ started ] NetworkManager [ started ] netmount [ started ] sshd [ started ] xdm [ started ] local [ started ] Runlevel: sysinit sysfs [ started ] devfs [ started ] dmesg [ started ] kmod-static-nodes [ started ] udev [ started ] Runlevel: shutdown savecache [ stopped ] killprocs [ stopped ] mount-ro [ stopped ] Runlevel: boot hwclock [ started ] swap [ started ] modules [ started ] fsck [ started ] root [ started ] mtab [ started ] localmount [ started ] procfs [ started ] loopback [ started ] urandom [ started ] sysctl [ started ] binfmt [ started ] hostname [ started ] bootmisc [ started ] termencoding [ started ] keymaps [ started ] Dynamic Runlevel: hotplugged Dynamic Runlevel: needed/wanted modules-load [ started ] xdm-setup [ started ] Dynamic Runlevel: manual
  8. I compiled it and everything is working now. But I need to know how to compile those packages not compiled. Also I want to know need I to recompile kernel and how if I used debian-sources?
  9. Hello! I have 2 questions. I cannot connect to wifi with wpa_supplicant. Next line worked on gentoo wpa_supplicant -B -i wlan0 -c<(wpa_passphrase HOME passphrase) && dhcpcd wlan0 On Funtoo I have: # wpa_supplicant -B -i wlan0 -c<(wpa_passphrase HOME passphrase) && dhcpcd wlan0 Successfully initialized wpa_supplicant wlan0: waiting for carier timed out dhcpcd exited I cannot understand why it does not connect? I need this when I will install funtoo again. The second question: I tried nmtui after wpa_supplicant not worked, but it also has not connected. But after reboot nmtui has connected. I want to clarify, please let me know. Once I typed dhcpcd and connection failed it will not connect never. This situation was on Gentoo: wpa_supplicant did not work if I had error in my line - the second run of wpa_supplicant absolutely not worked and only reboot helped. I think some process does not allow to use wpa_supplicant or dhcpcd the second time. Please, which processes do not allow to connect?
  10. Hello! I tried to recompile all my world with a new CFLAGS: -O3 in /etc/portage/make.conf file (I had -O2 before). I saw the errors while 3 days my laptop Lenovo compiled command `emerge -e world`. F.e. one package (mutagen) was not compiled due to error 404 not found. I typed `emerge --resume` but I think it did not compile that package. Another package compilation was failed due to Internet break. `emerge --resume` did not compiled that broken package. Another emerge stop was with laptop turn off (do not know why). The forth was qt-webkit compilation that was not compiled because of memory limit (could not allocate memory). Now my laptop boots in command line and shows: ERROR: Your XDM value is invalid. No xdm executable could be found on your system. Please set your display manager variable in /etc/conf.d/xdm, or install x11-apps/xdm package . I will do it. But I do no know what else I need to compile. So please say me where can I look which packages need to compile with xdm, qt-webkt??? Where is error log from last emerge? PS: sorry, my English is not enough.
  11. I use Funtoo for browsing the web. I compiled all my world with CFLAGS -O2. I changed it to -O3 to try how it will work. I typed world update # cat /etc/portage/make.conf MAKEOPTS="-j5" LINGUAS="en_US ru_RU" L10N="en-US ru-RU" CFLAGS="-march=native -O3 -pipe" CXXFLAGS="${CFLAGS}" CPU_FLAGS_X86="mmx mmxext popcnt sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3" VIDEO_CARDS="intel" USE="alsa bmp dbus djvu core-kit flv gif introspection jpeg mp3 networkamagern png udev policykit rar tiff X zlib -gnome -gtk -gtk2 -gtk3 -kde -minimal -qt3 -qt4 -qt5 -wicd" # emerge -e world It started to compile 1038 packages and it had finished 600 of them when I reboot. Now I want it continues to compile the rest. How to do it? How to compile packages that were compiled with -O2 flag instead of current -O3 as file /etc/portage/make.conf is containing now?
  12. I want to use Funtoo everywhere. I want to get it quickly. Even if I have poor processor. I need quick compilation service to get source code compiled with my system configurations. F.e. I have one laptop with 1.8GHz, 4 cores and the second 800MHz, 2 cores. The second compiles too long. How can I compile Funtoo on my first laptop for the second? Or may I have another service to do that?
  13. Hello! Once I had updated world and got x11 packages was broken : http://forums.funtoo.org/topic/1224-xorg-modules-fail-while-update-world/ I use Funtoo on two laptops: one I use everyday and can spell much time for experiments. Other needs to be workable without my attention. Is there emerge flags that will show me world update will go fine: all dependencies will be solved correctly ??
  14. Thanks to Gentoo Wiki page https://wiki.gentoo.org/wiki/Knowledge_Base:Masking_a_package I added to /etc/portage/package.mask this line: >xfce-extra/xfce4-xkb-plugin-0.7.1-r1 Run this: etc-update It updated without any errors. And then I checked: emerge xfce4-xkb-plugin and it started to download xfce4-xkb-plugin-0.7.1-r1 without any errors! Now I try to solve the question with flags size. Think it depends on xfce icons set. I have adwaita. Try to get and use other.
  15. Here I've found other versions https://github.com/funtoo/desktop-kit/tree/master/xfce-extra/xfce4-xkb-plugin This solved my problem: # emerge "=xfce-extra/xfce4-xkb-plugin-0.7.1-r1" But the trouble is that flags are tiny small: https://itmag.es/3AFuL Please, can I define in system to use xfce4-xkb-plugin-0.7.1-r1 while world update to be sure xfce4-xkb-plugin will not be broken due to unsatisfied dependencies?
  16. I have this: # emerge -s libxklavier [ Results for search key : libxklavier ] Searching... * x11-libs/libxklavier Latest version available: 5.3-r1 Latest version installed: 5.3-r1 Size of files: 309 KiB Homepage: https://www.freedesktop.org/wiki/Software/LibXklavier Description: A library for the X Keyboard Extension (high-level API) License: LGPL-2 [ Applications found : 1 ]
  17. I really did not use package.use. I tried so but without any success: # echo '>=xfce-extra/xfce4-xkb-plugin-0.8.0 -libxklavier' >> /etc/portage/packacge.use # etc-update Scanning Configuration files... Exiting: Nothing left to do; exiting. :) # dispatch-conf # emerge xfce4-xkb-plugin Calculating dependencies... done! emerge: there are no ebuilds to satisfy ">=x11-libs/libxklavier-5.4:=". (dependency required by "xfce-extra/xfce4-xkb-plugin-0.8.0::desktop-kit" [ebuild]) (dependency required by "xfce4-xkb-plugin" [argument])
  18. I try to use Xfce as lightweight desktop. But I do not know how to add keyboard layout on Xfce panel. Next error appears when I install xkb-plugin also while world update. Think this is not big trouble, but help to the novice to solve it. # emerge xfce4-xkb-plugin Calculating dependencies... done! emerge: there are no ebuilds to satisfy ">=x11-libs/libxklavier-5.4:=". (dependency required by "xfce-extra/xfce4-xkb-plugin-0.8.0::desktop-kit" [ebuild]) (dependency required by "xfce4-xkb-plugin" [argument])
  19. Dear developers! I had this: boot with systemrescuecdm chroot into funtoo, installed slim,xfce4-meta, networkmanager, run commands rc-update add NetworkManager default rc-update add xdm default rc-update add dbus default rc but the `rc` command displayed errors that I "run it on system that was not boot, it may be chroot..." So I rebooted to my new funtoo and run rc. It say me error: 'netmount will start after networkmanager has started'. Think I catch the reason of my own problem: I boot into my new funtoo manually starting slim and dug this: # rc-update -s NetworkManager | default binfmt | boot bootmisc | boot dbus | default devfs | sysinit dhcpcd | default dmesg | sysinit fsck | boot hostname | boot hwclock | boot keymaps | boot killprocs | shutdown kmod-static-nodes | sysinit local | default localmount | boot loopback | boot modules | boot mount-ro | shutdown mtab | boot netmount | default procfs | boot root | boot savecache | shutdown sshd | default swap | boot sysctl | boot sysfs | sysinit termencoding | boot udev | sysinit urandom | boot localhost ~ # man xdm No manual entry for xdm localhost ~ # nano /etc/conf.d/xdm localhost ~ # rc-update add xdm default * service xdm added to runlevel default localhost ~ # rc-update add dbus default * rc-update: dbus already installed in runlevel `default'; skipping localhost ~ # rc * Caching service dependencies ... [ ok ] * Setting up slim ... * start-stop-daemon: /usr/bin/slim is already running * ERROR: could not start the Display Manager [ ok ] localhost ~ # rc-update -s NetworkManager | default binfmt | boot bootmisc | boot dbus | default devfs | sysinit dhcpcd | default dmesg | sysinit fsck | boot hostname | boot hwclock | boot keymaps | boot killprocs | shutdown kmod-static-nodes | sysinit local | default localmount | boot loopback | boot modules | boot mount-ro | shutdown mtab | boot netmount | default procfs | boot root | boot savecache | shutdown sshd | default swap | boot sysctl | boot sysfs | sysinit termencoding | boot udev | sysinit urandom | boot xdm | default localhost ~ # So I had to add services in rc-update again and run `rc` again to have a success. I'll try to reboot when libreoffice and other apps will compiled. And think Slim goes automatically. But I still need your support with ModemManager Error. Cause I have this error in both my laptops. One remark: this overloaded with Java forum causes my mouse stops for 2-3 seconds. Such a problem was before when I browsed web-sites: system was stopped, screen froze and mouse did not move and only reboot helped.
  20. Hello! I try to install funtoo stage3 current standard in Lenovo G50-30 but first boot into my system displays the error: "ModemManager: Couldn't check support for device at '/sys/devices/pci:000...xxx...000' not supported by any plugin" and the system is waiting any key. I press any key and can see login in shell. I need to authorize and type slim despite my xdm configured to start slim desktop. Slim, Xfce start and work ok. Networkmanager can connect to wifi. I've read it is possible to switch of bug report in kernel configuration, also may be I can compile kernel with device support?? Please, help to the novice?
  21. I booted with systemrescuecd, untar stage3 to my funtoo root path, rebooted to funtoo and the black screen carried away everything. Now I am installing funtoo again using 'stage3 current standard' variant.
  22. You are right: I choose pure64 but after I tried to install LibreOffice, Gimp and other packages, I changed profile to 'desktop' following the advise from the Internet. Now I booted with systemrescuecd, created dir /mnt/fresh, downloaded intel-64 silvermont stage3 current, and extracted to /mnt/fresh. I cannot certainly understand what is "prepare bin packages". Should I chroot to /mnt/fresh, run `ego sync` to get meta-repo and then emerge listed packages? If so how then extract into my system? I've read http://www.funtoo.org/System_resurrection, the 'Tbz2 Extract Method' describes untar commands, but I do not know where to download gcc, glibc,binutils and search does not help me: http://www.funtoo.org/index.php?title=Special%3AMultiSearch&query=glibc Please, what to do?
  23. Hello! Funtoo installation instructions have to be edited. Here http://funtoo.org/Installit is the command that causes the error: "This is a handy feature, since when packages are being added to the world set, we can update our entire system by typing:..." I type but get the error: ego --sync Ego module --sync does not exist. Also language translations have such lines: http://www.funtoo.org/Install/ru ?? - ????? ??????? ????, ????????? ???? ??? ????? ?????? ????????? ? ?????? world, ??? ??????? ????? ???????? ???? ?????? ????????? ???????: (chroot) # emerge --sync (chroot) # ##i##emerge -auDN @world When I used this wiki I really had troubles and only English wiki solved the probem cause it has line `ego sync` in this place of installation guide. The same one in the spanish guide http://www.funtoo.org/Install/es "Esto clonar? autom?ticamente el ?rbol de portage desde GitHub: (chroot) # emerge --sync"
  24. # epro show-json { "mix-ins": [ { "shortname": "xfce", "path": "/var/git/meta-repo/kits/core-kit/profiles/funtoo/1.0/linux-gnu/mix-ins/xfce" } ], "flavor": [ { "shortname": "desktop", "path": "/var/git/meta-repo/kits/core-kit/profiles/funtoo/1.0/linux-gnu/flavor/desktop" } ], "arch": [ { "shortname": "x86-64bit", "path": "/var/git/meta-repo/kits/core-kit/profiles/funtoo/1.0/linux-gnu/arch/x86-64bit" } ], "build": [ { "shortname": "current", "path": "/var/git/meta-repo/kits/core-kit/profiles/funtoo/1.0/linux-gnu/build/current" } ], "subarch": [ { "shortname": "intel64-silvermont-pure64", "path": "/var/git/meta-repo/kits/core-kit/profiles/funtoo/1.0/linux-gnu/arch/pure64/subarch/intel64-silvermont-pure64" } ] }
  25. I tried to install chromium and this is why I changed gcc version to 5.3.0. Today I tried to `emerge gcc` and got the errors. `tail -n 100 /var/tmp/portage/sys-devel/gcc-5.3.0-r1/temp/build.log` https://pastebin.com/4Ytn0LPp `emerge --info '=sys-devel/gcc-5.3.0-r1::core-kit'` https://pastebin.com/prhHc1f6 /usr/include/gnu/stubs.h:7:27: fatal error: gnu/stubs-32.h: No such file or directory compilation terminated. Makefile:878: recipe for target '_gcov_merge_single.o' failed make[5]: *** [_gcov_merge_single.o] Error 1 make[5]: Leaving directory '/var/tmp/portage/sys-devel/gcc-5.3.0-r1/work/objdir/x86_64-pc-linux-gnu/32/libgcc' Makefile:1154: recipe for target 'multi-do' failed make[4]: *** [multi-do] Error 1 make[4]: Leaving directory '/var/tmp/portage/sys-devel/gcc-5.3.0-r1/work/objdir/x86_64-pc-linux-gnu/libgcc' Makefile:117: recipe for target 'all-multi' failed make[3]: *** [all-multi] Error 2 make[3]: *** Waiting for unfinished jobs.... make[3]: Leaving directory '/var/tmp/portage/sys-devel/gcc-5.3.0-r1/work/objdir/x86_64-pc-linux-gnu/libgcc' Makefile:17188: recipe for target 'all-stage1-target-libgcc' failed make[2]: *** [all-stage1-target-libgcc] Error 2 make[2]: Leaving directory '/var/tmp/portage/sys-devel/gcc-5.3.0-r1/work/objdir' Makefile:21422: recipe for target 'stage1-bubble' failed make[1]: *** [stage1-bubble] Error 2 make[1]: Leaving directory '/var/tmp/portage/sys-devel/gcc-5.3.0-r1/work/objdir' Makefile:21801: recipe for target 'bootstrap-lean' failed make: *** [bootstrap-lean] Error 2
×
×
  • Create New...